Perill d'allaus: Eines per preparar una sortida d'esquí de muntanya

Perill d'allaus: Eines per preparar una sortida d'esquí de muntanya

Les allaus són un dels principals perills per la pràctica de l’esquí de muntanya, per tant, és important portar sempre el material de seguretat (DVA, pala i sonda) i saber fer-lo servir. Igual d’important és planificar l’activitat que volem fer, tenint en compte les condicions de la neu, i en funció del risc adaptar-la o canviar-la. En aquests article presentem eines útils per fer aquesta planificació. Recordem que per practicar l’esquí de muntanya amb seguretat és molt recomanable fer algun curs especialitzat en allaus (per exemple, l’STA-1 de l’ACNA).


BPA (Bulletí de Perill d’Allaus)

El BPA ens ofereix una visió general del perill d’allaus a tota una regió. Utilitza una escala on hi ha 5 graus de perill, de l'1 al 5, on l'1 és el perill més baix i el 5 el més alt. És important no quedar-se només amb el número i llegir-lo bé, ja que va acompanyat amb explicacions sobre les orientacions i altituds més problemàtiques, també s’ha de tenir en compte el tipus de terreny per on passarem.

Llistat de bulletins per zones:


ATESMAPS

El geovisor d’atesmaps.org és una eina molt completa per planificar una sortida. Una de les informacions més importants que ens proporciona és la cartografia ATES, que classficia el terreny en tres categories: simple, exigent, i complex. Aquest tipus de cartografia és molt útil per planificar una activitat segons el risc indicat al BPA. Es pot fer servir la següent imatge per identificar el perill segons el BPA i el tipus de terreny pel que decidim passar:

Avaluador de risc segons el BPA i el tipus de terreny ATES